Европа

Зеленски потвърди, че иска да смени главнокомандващия на армията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика посети Киев, след като Европейският съвет гласува дългосрочен пакет от 50 милиарда евро за разкъсваната от война Украйна.

Жозеп Борел пристигна в украинската столица от Варшава, където предложи изпратените на страни извън ЕС боеприпаси да бъдат пренасочени към Украйна.

Освен застъпничеството за редовна военна подкрепа, ръководителят на европейската дипломация акцентира и върху постигането на мир и следвоенното възстановяване. За последното ЕС подписа гаранционно споразумение за 90 милиона евро.

А президентът на Украйна връчи награди на войници в района на Днипро. В интервю за италианската държавна телевизия Зеленски потвърди, че обмисля смяната на главнокомандващия на армията ген. Валерий Залужни като част от по-широко преструктуриране на държавното ръководство.

 

Това е въпрос, който засяга много хора на ръководни позиции в Украйна. Сигурно е, че е необходим рестарт, ново начало. Това е неизбежно. Имам предвид поредица от смени на ръководители, но не само в армията.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Новината за възможното отстраняване на популярния в страната генерал Залужни предизвика възмущение и гняв.

Решението на Зеленски може да се дължи на провала на контраофанзивата на украинските сили.