Свят

Русия е предприела ожесточена атака срещу град Авдеевка

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават сраженията между руските и украинските сили. Според Генералния щаб на Украйна силите на Москва са предприели ожесточена атака срещу украинските войски на фронтовата линия в източния град Авдеевка.

От своя страна Москва съобщи, че жертвите на обстрела на пекарна в източния украински град Лисичанск, който е под руска окупация, са станали 28 души. Сред тях има и едно дете. Други 10 души са били спасени изпод развалините от службите за спешна помощ. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че обмисля смяната на няколко висши служители и то не само в армията. Това се случва на фона на спекулациите, че президентът е на път да уволни командващия украинските военни сили Валерий Залужний.

Работим за укрепване на способността ни да сваляме руски ракети и безпилотни самолети. Нашите воини от ВВС и мобилните групи за противовъздушна отбрана, които противодействат на руския въздушен терор, заслужават нашата благодарност и по-нататъшно укрепване. В тази връзка се подготвяме и за нови преговори с партньорите.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Десетки протестиращи, предимно журналисти, бяха задържани по време на демонстрация в центъра на Москва, на който съпруги и други роднини на руски военнослужещи, мобилизирани да се бият в Украйна, призоваха за тяхното завръщане.

Междувременно Белгия отправи искане към страните от Г-7 да обмислят използването на конфискувани руски активи на стойност 260 млрд. евро, държани от Запада, като обезпечение за заеми за Украйна. Така според Брюксел ще се избегнат въпросите за законността на директното изземването им. Кремъл от своя страна предупреди Запада, че всеки опит за използване на замразени руски активи като обезпечение за набиране на средства за Украйна ще бъде незаконен и ще подкопае цялата световна икономическа система.