Свят

Под бомбардировките в Славянск неизвестен художник чака съдбата си

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

88-годишният Микола Соловьов е художник, когото светът не познава. Неговите пейзажи от източна Украйна, записи на изгубено време, са скрити в скромна къща, изложена на опасност от руските бомбардировки. Болният старец прекарва дните си, прикован на легло в град Славянск, който се намира на около 25 км от фронтовата линия в района на Донецк.

Съпругата му Людмила не иска картините да си отидат с техния автор. Природната идилия, излязла навремето под четката на Микола, кореспондира с грохота на бомбите и снарядите в настоящето. Цивилното население на Славянск живее под постоянна заплаха.

Преди дни руска ракета „Искандер“ удря керамичен цех близо до дома на Соловьови, изравнявайки постройката със земята и изпочупвайки прозорците на съседните сгради. Сега домът на твореца е изложен на вятъра и студа, а прозорците са зинали към външния свят като безжизнени очи.

Подскочих на леглото с половин метър, когато прогърмя експлозията. Дядото не ходи, лежи на легло от 5 години, а от 7 е болен. Оглушал е, нищо не чува. Беше гол, когато се пръснаха прозорците. Наметнах го с одеяла, за да не му студено. Досега трябваше да го преоблека и да го нахраня, но в къщата е студено.

Людмила Соловьова – жителка на Славянск

Людмила прелиства стар фотоалбум, съдържащ снимки на картини на съпруга й, после изважда няколко от оригиналите, които е опаковала за съхранение. Творбите са непознати не само в Славянск, но и в Украйна. Кратка статия от стар вестник описва галерия от 60 творби на Соловьов, „очарователни“ и с „умна композиция“.

Постоянни ракетни атаки продължават да поразяват цивилни райони в Украйна и убиват невинни цивилни, докато войната наближава втората си годишнина. Най-силно засегната е източната част на страната.