Свят

Руски и украински компании демонстрираха в Рияд нови военни средства

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Саудитска Арабия стана временен дом на най-модерната военна технология. Това се случва по време на Световното изложение за отбрана в Рияд. Огромно внимание привлякоха павилионите на руски и украински компании, които демонстрираха последните си отбранителни средства. 

Руската изложба включваше различни авангардни оръжия, свързани с възможностите на техните изтребители. Украинският павилион пък се фокусира върху системите за борба с дронове и технологиите за издирване на цели. 

 

Ние сме най-голямата компания в Украйна, която произвежда системи за борба с дронове. До 2022 г. и преди началото на пълномащабнаta война никой не знаеше и никой не се нуждаеше от такива системи за защита на военнослужещите. Впоследствие обаче започнахме да произвеждаме тази система в хиляда бройки всеки месец.

Сергей Скорик, представител на „Квертус“

Дмитрий Пятрин от Еърлоджикс разказа подробно за широкото използване на техните безпилотни летателни апарати за разузнаване, наблюдение и настройка на артилерията.

Доставихме повече от 100 безпилотни летателни апарата на фронта. Основният ни клиент са сухопътните войски. Главната задача на такъв апарат е извършването на разузнаване и наблюдение на противника. Предаването на данни в реално време е до 40 километра. А работната надморска височина е близо километър и половина.

Дмитрий Пятрин, представител на „Еърлоджикс“

На Светоното изложение за отбрана присъстват над 750 изложители от 45 държави. То служи като глобален център за иновации в отбраната, насърчавайки международното сътрудничество и адресирайки развиващите се предизвикателства пред сигурността в цялостен мащаб.