Свят

Хиляди жени в Украйна призоваха за намаляване на времето на фронта

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украйна е на път да навлезе в третата година от началото на войната с Русия. Населението и обаче е приело перспективата за продължителен конфликт. Парламентът на страната обсъжда нов и противоречив законопроект за мобилизацията.

Той включва 36 месеца активна служба. Съпруги, майки и баби излязоха на протест в цялата страна, за да поискат намаляване на срока до 18 месеца, като така да се позволи ротация и завръщане у дома. Те искат повече мъже да бъдат мобилизирани, но за по-кратък период от време. 

Съпругът ми е на фронта от 2 години. През цялото това време той имаше само 30 дни отпуск. А подразделението им е било извън фронтовата линия само месец и половина. Това е всичко. Нашите мъже трябва да бъдат заменени от някого. Те трябва да имат време за почивка. И след това, ако искат да се върнат, тогава да го направят.

Антонина Данилевич, съпруга на украински войник

Имам син. Той е на три години. През по-голямата част от живота му баща му е отсъствал. И това се отразява на него. Не става въпрос за спиране на войната. Става въпрос за това, че момчетата изпълняват гражданските си задължения. Както всеки друг гражданин на нашата страна, момчетата трябва да имат не само задължения, но и права.

Таисия, съпруга на украински войник

 "Аз съм баба на войник. Момчетата се сражават от първия ден. Няма кой да ги замени. Те са изтощени. Трябват ни ясни условия за служба и мобилизация в кратки срокове. Тогава ще има повече хора, които искат да се мобилизират, защото ще знаят че ще могат да се върнат у дома“, казва Нина, баба на украински войник.

Ако новият законопроект мотивира отново доброволците, повече наборни войници ще могат да се върнат у дома. 

 Военното командване на Украйна заявява, че се нуждае от 500 хиляди новобранци, за да подсили войските и да донесе известно облекчение на тези, които са били на фронта в продължение на 2 години. Жените, които демонстрират тук, както и все повече семейства в Украйна, смятат, че намаляването на времето за активна служба може само да увеличи шансовете за победа.

Валери Гауриат, Euronews