Европа

Най-трудният въпрос, който си задават евродепутатите: Успяха ли да помогнат на Украйна да се справи във войната?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Малко повече от три месеца остават до изборите за евродепутати. Важен вот, който може да промени облика на ЕС и да размести из основи стабилността на общността. Затова повече от депутатите в Страсбург вече се подготвят за тези ключови избори.

Германският евродепутат Дамян Бозелагер от групата на зелените/Европейски свободен алианц е сред най-младите представители в Европарламента. Той вижда като най-голямо предизвикателство за настоящия вот защитата на демокрацията в Европа. 

Крайно десните са във възход в цяла Европа, ние трябва да отстояваме нашата демокрация, да предпазим Европа и нашите ценности.

Дамян Бозелагер - Група на Зелените/Европейски свободен алианс/Партия Volt (Германия)

Сред младите лица в Европарламента е и италианецът Брандо Бенифай от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. За него най-голямото предизвикателство ще е да убедят хората да гласуват на предстоящите избори за нов състав на престижната европейска институция. 

Решаващо е да убедим хората да отидат да гласуват. Имаме нужда от активност. Затваряме този сезон с много важни законодателни проекти, някои от тях вече са одобрени, други са в процес на одобрение. Аз самият работих по много важен проект за изкуствения интелект. Имаме много други законопроекти и решения, които са важни за бъдещето на Европа, за гражданите. Важно е да отправим ясно послание, участието на европейските граждани ще е решаващо за решението в каква посока трябва да се движи Европа. 

Брандо Бенифай - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Демократическа партия Италия

Според двамата - Най-трудният въпрос, които си задават евродепутатите си остава и днес - дали са успели да помогнат достатъчно на Украйна да се справи във войната, която Русия започна срещу нея. 

Горд съм, че бях част от преговарящия екип за помощта за Украйна, 50 милиарда евро за страната. Споразумяхме се за това в понеделник. Това са наистина добри новини за Украйна. Ние определено сме на страната на Украйна и ще останем за да я защитаваме от силите на Русия и Путин. Много е важно да следим процедурите по взимане на решения тук в Европейския съюз, например не можем да позволим на Виктор Орбан да налага вето на пари за оръжия за Украйна, трябва “да изчистим и собствената си къща”.

Дамян Бозелагер - Група на Зелените/Европейски свободен алианс, Партия Volt (Германия)

Ще подкрепяме Украйна, дотогава докато намерим начин да възстановим мира. Решаващо е Европа, като обединен глас да даде предложения за мирни решения.

Брандо Бенифай - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите

И двамата млади евродепутати ще се борят за място в следващия Европарламент. Който искат да е по обединен от настоящия. 

Може да имаме различия в демократичните си решения, в приоритетите, но е важно да останем обединени, проевропейски, защото това е заветът, който имаме от Втората световна война.

Дамян Бозелагер - Група на Зелените/Европейски свободен алианс/Партия Volt (Германия)

Следващия парламент по един или друг начин ще зависи от това как гласуват хората. В момента не мога да направя точна прогноза. Надявам се следващия парламент да бъде достатъчно амбициозен да продължи в посоката на реформи и нужните промени в Европа.

Брандо Бенифай - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите

Европейските избори ще се проведат в България през периода от 6 до 9 юни . Всеки гражданин може да гласува, при условие че е пребивавал в България или в друга страна от ЕС в продължение на поне три месеца преди изборите.