Европа

Спор в Европарламента относно закона за амнистията на каталунски сепаратисти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Дебатът по закона за амнистията на каталунските сепаратисти, който вълнува Испания от седмици, достигна до Европейския парламент.

Две политически групи, на Европейската народна партия и "Обнови Европа" призоваха за дискусия относно силно противоречивото законодателство, смятано за нарушение на върховенството на закона, което може да подкопае независимостта на съдебната система в Испания.

 

Обезпокоени сме от това развитие. Нуждаем се да поддържаме върховенството на закона не само в източноевропейските страни, но и в останалите. Очевидно е, че Санчес прави това, за да получи 7 гласа от Пучдемон. Това е ход, продиктуван от егоизъм.

Манфред Вебер – председател на групата на ЕНП

 

ЕК прави оценка на ситуацията, предвидена е среща с испанския министър на правосъдието Феликс Боланос, за да бъдат обсъдени детайли по текста. Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс увери евродепутатите, че оценката ще бъде обективна. Групата на социалистите и демократите, към която принадлежи управляващата партия в Испания, твърди, че инициативата с амнистията е решаваща за националното помирение.

 

Пред най-голямата териториална криза на испанската демокрация има само два пътя: на принудата и заплахите и пътя на диалога, разбирателството и помирението. Г-н Вебер, вие излъгахте, а това е нередно.

Ираче Гарсия – председател на Прогресивен алианс на социалистите и демократите в ЕП

 

Законът за амнистията, представен от испанските социалисти, е по същество споразумение с две каталунски партии, които се борят за независимост на провинцията - Републиканската левица и "Заедно за Каталуния", които гарантираха гласовете за преизбирането на Педро Санчес за премиер.

Текстът ще заличи престъпленията, извършени от политици и обикновени граждани, свързани с движението за независимост между 2012 и 2023 г. Един от тези, които ще се облагодетелстват, е Карлес Пучдемон, бивш регионален премиер на Каталуния и понастоящем член на ЕП.