Европа

Хиляди протестират в Испания срещу споразумението за амнистия с каталунските сепаратисти

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди хора излязоха по улиците на Мадрид, за да протестират срещу изпълняващия длъжността министър-председател на страната Педро Санчес. Демонстрантите изразиха недоволството си срещу споразумението на Санчес за амнистия с каталунските сепаратисти. Протестът последва няколко други през последните седмици. Те бяха организирани от Народната партия и Vox, които обвиняват Санчес, че е предал страната и е предал властта на беглец, като визират лидера на Хунтс Карлес Пучдемон. Санчес обаче смята, че сделката ще е положителен фактор за Испания, тъй като ще намали напрежението в Каталуния.

Законът за амнистията е това, което ме притеснява повече. Не смятам, че е нормално някои хора да имат привилегии пред други. Имаме нужда от равенство в страната и от единство. Това, от което се нуждаем сега, без значение от политическата партия, е да говорим открито.

Джейн Хоакин, 34-годишен, мениджър международна логистика

Лидерите на дясната опозиция в Испания протестираха редом с гражданите срещу спорното предложение. А лидерът на Народната партия Алберто Фейхоо се обърна към стотиците, събрали се на обществения площад "Пуерта дел Сол" в Мадрид, като ги призова да не спират с протестните действия.

Те са тези, които ще одобрят амнистията срещу законите и срещу силите за сигурност, а ние се противопоставяме на това. Знаете ли защо? Защото защитаваме върховенството на закона, защото защитаваме демокрацията и поради всички тези причини казваме НЕ на амнистията, НЕ на безнаказаността, НЕ на неравенството и ДА на Испания на свободните и равни граждани.

Алберто Нуньес Фейхоо, лидер на Народната партия

Шансовете на Санчес да състави ново коалиционно правителство след изборите през юли значително се увеличиха благодарение на сделката с една малка партия, на която той със сигурност се надяваше, че никога няма да му се наложи да разчита. Сделката е със "Заедно за Каталуния", известна още като "Хунтс" - група, която има за цел да постигне независимост на североизточния регион Каталуния. Тя се оглавява от Карлес Пучдемон, който живее в изгнание в Белгия.