Свят

Франция, САЩ и Испания предприемат мерки срещу увеличаващите се антисемитски прояви

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

От началото на войната между Израел и Хамас антисемитските прояви във Франция сa се увеличили драстично. От 7 октомври насам са регистрирани над 850 нарушения. Министърът на вътрешните работи на страната обяви, че са извършени над 400 ареста и увери, че ще бъдат предприети мерки за защита на еврейското население в страната. Той предупреди уебсайтовете, които пропагандират омраза срещу Израел, да свалят това съдържание.


Това очевидно е абсолютно неприемливо. Затова даваме на тези платформи още няколко часа, за да отговорят на исканията на полицията да премахнат съдържанието.

 Жералд Дарманин , министър на вътрешните работи на Франция

В Ню Йорк губернаторът Кати Хочъл обяви мерки за защита на студентите в университетите след също толкова тревожно нарастване на престъпленията от омраза и антисемитизма. Това стана, след като полицията в Ню Йорк арестува студент от университета "Корнел", който е обвинен, че през е отправил заплахи за насилие към свои съученици.
 

Позволете ми да повторя по възможно най-категоричен начин, че всеки жител на Ню Йорк има право да се чувства сигурен и да бъде в безопасност в ежедневието си. И ние не трябва да приемаме нищо по-малко.

Кати Хочъл, губернатор на щата Ню Йорк

В Испания съюза на еврейските общности изрази загриженост от нарастването на броя на посланията, заплашващи еврейския народ, които се появяват масово в социалните медии. 


Притеснени ли сме? Много. Това, което се случи през първите 8-9 дни на конфликта, не се е случвало в нашата страна от години.

Айзък Бензакен , председател на Испанския съюз на еврейските общности 

Междувременно митингите в подкрепа на Палестина продължават. Във Франция правителството заяви, че няма да ги забрани, стига да не подтикват към антисемитски прояви. Международните медии съобщават, че в Русия също се регистрира взрив на антисемитизма, чиято кулминация бяха сериозните инциденти в Дагестан.