Свят

Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня с Хамас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня с Хамас в ивицата Газа и ще придвижи напред плановете си да унищожи групировката. Това категорично заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху по повод международните призииви за хуманитарно примирие.  

Бъдещето на нашата цивилизация е заложено на карта, това е битка между "цивилизацията и варварството". Трябва да спечелим тази война и ще го направим, като сведем до минимум жертвите сред цивилното население. Ще ги накараме да се оттеглят на бунището на историята. Това е моята цел и отговорност, обеща той.

 

Израел няма да се съгласи на прекратяване на военните действия с Хамас след ужасяващите атаки от 7 октомври. Призивите за прекратяване на огъня са призиви към Израел да се предаде на Хамас, да се предаде на тероризма, да се предаде на варварството. Това няма да се случи. Израел не е започнал тази война. Израел не иска тази война. Но Израел ще спечели тази война.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Нетаняху призова още съюзниците си да подкрепят Израел. Той поиска повече помощ в борбата да бъдат освободени над 230 заложници, взети от "Хамас" при нейните атаки на 7 октомври. По думите му международната общност трябва да изиска пленените да бъдат "освободени незабавно и безусловно". Израелският премиер заяви, че не планира да подава оставка, въпреки обществения скандал заради смъртоносните атаки на Хамас.  

В същото време високопоставен служител на Хамас в Бейрут заяви, че разширената военна операция на Израел в северната част на ивицата Газа се е "провалила".

 

Виждам, че всички опити на израелските окупационни сили да нахлуят в Газа или да влязат в границите на Газа се провалиха, а нашите бригади "Касам", са много добре подготвени. Те успешно се бориха срещу опитите на окупационните сили да нахлуят на територията и успяха да им причинят щети и големи загуби.

Гази Хамад, висш служител на Хамас

В понеделник израелските войски и танкове навлязоха по-дълбоко в Газа, напредвайки от двете страни на главния град на територията. Това става на фона на предупрежденията на ООН и медицинският персонал, че въздушните удари попадат все по-близо до болниците, където десетки хиляди палестинци са потърсили убежище заедно с хиляди ранени. Повече от 1,4 милиона души в Газа са напуснали домовете си.