Свят

Евреин и палестинец, които държат ресторант в Берлин, призовават за край на войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Това е Канаан – ресторант в Берлин, собственост на израелец и палестинец.

Те казват, че мисията им е насърчаване на единството и мира на фона на войната между Израел и Хамас. Оз Бен Давид споделя, че шокът от атаката на Хамас го е накарал да затвори заведението. Но после го отваря, виждайки че някои фирми на негови сънародници са затворили поради опасения от антисемитски прояви.

"Градейки мостове помежду си, търсейки общите неща, които споделяме, ако тези места бъдат затворени... тогава терорът ще победи. Трябва да покажем нещо различно", каза Бен Давид, собственик на ресторант

Оз и съдружникът му Джалил Дабит са отворили ресторанта, за да се опълчат на схващанията, че хора с тяхната националност не могат да работят заедно. Заведението се разширява и наема персонал, който отразява многообразието на Берлин – сирийци, египтяни, членове на ЛГБТ общността.

"Оз и Джалил привлякоха международно внимание със своя ресторант. Джалил казва, че сходните им ценности са довели до партньорството им. Трудовият им опит тук им е позволил да преодолеят трудностите и да продължат да работят заедно въпреки различния им произход", посочи журналистът от Euronews Кристина Йовановски.

"Въпреки че сме в разгара на война, не мога да мразя партньора си, защото работим заедно от 9 години и правим всички тези невероятни неща. Когато хората работят заедно, това ги сближава", заяви Джалил Дабит, собственик на ресторант.

Двамата ресторантьори искат Канаан да бъде пример за сътрудничество за техните сънародници – израелци и палестинци. Но осъзнават, че значението на ресторанта надхвърля това.

"Забелязахме колко важно е това място за местните жители, европейците, които живеят в Берлин, които търсят място, където я има болката и на двете страни", добавя Давид.