Свят

Израелските сили са ликвидирали десетки терористи в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел разширява постепенно операциите по суша в ивицата Газа, докато засилва ударите по въздух и море. Същевременно около южния граничен град Сдерот са разположени стотици танкове и тежки бронирани машини, готови за настъпление.

Командването отчете сериозни успехи при последните акции.

Наземните операции в района на Газа продължават и се засилват. Сухопътни, въздушни и военноморски сили действаха в Газа и елиминираха много терористи. При сблъсъци и чрез въздушни удари са убити командири от тактическия ешелон на Хамас. Това са тези хора, които ръководят силите на земята.

контраадмирал Даниел Хагари – говорител на Израеските сили за отбрана

Хагари добави, че броят на заложниците, отвлечени от Хамас на 7 октомври, е нараснал до 239. Сред тях са израелци, чуждестранни работници и още 40 души, които се водят изчезнали.

В неделя бяха възстановени интернет и телефонните комуникации за много жители на Газа, след като два дни по-рано при израелски удари те бяха прекъснати.

В телефонен разговор с Бенямин Нетаняху американският президент Джо Байдън е поискал Израел да защити цивилните жители на Газа, правейки разлика между тях и терористите от Хамас.

Байдън е подчертал и необходимостта от незабавно и значително увеличаване на хуманитарната помощ за обсадения анклав.