Европа

Брюксел призова за "пауза" на ударите по Газа и хуманитарни коридори

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След дълъг дебат - европейските лидери призоваха за "пауза" на ударите в Газа и отваряне на хуманитарни коридори.

В обща позиция от Брюксел отново осъдиха действията на Хамас и обвиниха групировката, че използва цивилините в Газа като "човешки щит". Подчертаха и че Израел има право да се отбранява, но в съответствие с международното хуманитарно право. С това изявлението обобщи досега отправяните от блока призиви към враждуващите страни. 

Разговорите продължиха повече от пет часа, след като някои лидери, начело с испанския премиер Педро Санчес, поискаха в общата позиция да се настоява за "прекратяване на огъня", но отстъпиха.

 

Имаше много дискусии за тази важна стъпка, за големия ангажимент към решението за две държави. По време на срещата потвърдихме желанието на Европейския съюз да подкрепи международна мирна конференция, която трябва да може да се проведе скоро.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Хамас предизвика хуманитарна криза в Газа. За Комисията е много важно да продължим усилията за справяне с хуманитарната криза. Помощта трябва да достигне до Газа без препятствия и бързо. 56-те тона помощи от първите ни два хуманитарни полета до Египет вече са в Газа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

От началото на войната Европейската комисия обеща да утрои хуманитарната помощ за Газа до 75 млн. евро. По-рано председателите на Комисията и Европейския парламент посетиха Израел за разговори с лидерите на страната.