Свят

Сраженията между израелските сили и Хамас не стихват

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сраженията между Израел и бойците на групировката Хамас продължиха и през изминалата нощ. А по-рано от групировката разпространиха видео, в което се виждат три гражданки на Израел, държани за заложници. Властите в Тел Авив осъдиха този акт.

Хамас заяви, че бойците в Газа са изстреляли противотанкови ракети срещу нахлуващите сили на Израел, а Тел Авив допълни, че е разширил сухопътните си операции в Газа. Свидетели твърдят, че израелските сили са атакували главния път север-юг в Газа и са обстрелвали град Газа от две посоки.
По-рано Хамас разпространи видео, в което се виждат трима заложници, заловени от ислямисткото движение през октомври. Във видеото, жените, идентифицирани от премиера Бенямин Нетаняху като Йелена Трупаноб, Даниел Алони и Рамона Кирш, бяха поставени една до друг срещу стена. А една от заложничките отправи гневно послание към министър-председателя.

Нетаняху осъди видеото като"жестока психологическа пропаганда" и заяви, че сухопътната кампания на Израел създава възможности за спасяване на заложниците. От своя страна Съветът за сигурност на ООН призова отново за прекратяване на огъня.

 

Миналия петък 121 държави, представляващи огромно мнозинство от света, отправиха недвусмислен призив за незабавно и трайно хуманитарно примирие в Газа. Те се застъпиха за хуманитарния императив, за правата на човека, за международното право и най-важното, за очевидната истина, че палестинският живот е ценен, равен и заслужава пълната защита на закона.

Лана Заки Нусейбех, посланик на ОАЕ в ООН

В същото време хуманитарната криза в Ивицата Газа продължава да се задълбочава. Хиляди потърсиха подслон в болници в ивицата, тъй като израелските въздушни удари продължават. Според Червения полумесец болницата Ал Кудс е предоставила подслон на около 14 000 души.

А според ООН около 117 000 разселени граждани са останали в болници в северната част на газа, заедно с хиляди пациенти и персонал. Всички 10 болници, работещи в северната част на газа, са получили заповеди за евакуация. Персоналът обаче отказва да напусне, заявявайки, че евакуацията ще означава смърт за пациентите в критично състояние.