Потенциалната амнистия за каталунските сепаратисти предизвика бурни протести в Мадрид

Потенциална амнистия за участниците в неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г. предизвика бурни протести в Мадрид.

Педро Санчес се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратистки партии, за да състави ново правителство и да запази лявоцентристката коалиция на власт.

Спорният законопроект на Санчес има за цел да предостави амнистия на каталунските сепаратисти, които са обект на съдебно преследване, заради участието им в неуспешния опит за отцепване на Каталуния през 2017 г. Близо 7000 демонстранти се събраха, за да протестират срещу намеренията на Санчес

Педро Санчес осъди нападението срещу централата на партията му и увери, че социалистите няма да спрат в опитите си да постигнат закон за амнистия. За сега обаче протестите срещу бъдещия закон изглежда няма да спрат. А според слухове в столицата Мадрид се очакват масови демонстрации.

Хайме Веласкес - кореспондент на Евронюз в Испания

Стана ясно, че по време на протестите полицията в страната е използвала сълзотворен газ, а в последствие най-малко трима души са били арестувани. Експерти очакват, че напрежението няма да намалее, тъй като каталунските сепаратисти няма да се откажат от условието си, за да вземат участие в управляваща коалиция.