Европа

Зеленски отива в Германия и Франция с очакване да сключи договори за сигурност

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент пътува до столиците на Германия и Франция за срещи с лидерите на двете държави. 

Очаква се Володимир Зеленски да подпише двустранни договори за сигурност с двете най-големи страни членки на Европейския съюз, които да гарантират дългосрочна подкрепа. Това се случва седмица преди втората годишнина от руската инвазия в Украйна. 

 

Ще има нови споразумения. Правим всичко възможно да бъдат ефективни за Украйна и съм сигурен, че ще бъде така. Създаваме нова архитектура за сигурност за нашата страна, която ще ни помогне не само тук и сега, но и в дългосрочен план. И това е нещо, което Украйна никога не е имала, въпреки че винаги се е нуждаела от него.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Моментът е критичен за военните на фронта, които са изправени пред недостиг на боеприпаси и интензивни руски атаки. От Белия дом предупредиха, че има риск украинският град Авдиивка да падне под руски контрол.

Русия изпраща вълна след вълна наборни сили, за да атакуват украинските позиции и тъй като Конгресът все още не е приел допълнителния законопроект, не успяхме да предоставим на Украйна артилерийските снаряди, от които отчаяно се нуждаят, за да осуетят тези руски атаки."

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом

От Европейската комисия, ООН, Световната банка и Украйна изчисляват, че ще са необходими около 486 млрд. долара за възстановяването на страната в рамките на десетилетие.

Това е ръст спрямо отчетените 411 млрд. долара преди година. Оценката е третата след ескалацията на войната през 2022 г., като подчертава строителството на жилища, транспорта, търговията, промишлеността, енергетиката и селското стопанство като най-засегнати сектори.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН

Зеленски ще участва и в Мюнхенската конференция по сигурността, която започва днес. Сред гостите на събитието е и председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен. В интервю за „Файненшъл Таймс“ тя призова държавите от ЕС да инвестират повече в производство на оръжия.