Свят

Зеленски и Макрон подписаха споразумение за сигурност за срок от 10 години

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски подписа двустранни споразумения за сигурност в Берлин и Париж, гарантирайки дългосрочна подкрепа от страна на Германия и Франция за Украйна, като до края на 2024 г ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро.

Френският президент Еманюел Макрон обеща "до 3 милиарда евро" "допълнителна" подкрепа за Киев тази година. Споразуменията за сигурност, подписани от Франция и Германия, последвани от това с Обединеното кралство, подписано през януари, трябва да осигурят дългосрочна подкрепа за Киев в очакване на евентуално бъдещо членство в НАТО.

Благодарен съм на Франция и президента Макрон за цялата изключително навременна и мощна военна помощ, която получаваме. Днес прибавихме още един важен отбранителен пакет - снаряди, артилерийски системи "Сезар", допълнително подсилване на противовъздушната отбрана. Това е напълно адекватен отговор на опитите на Путин да засили натиска върху нашите позиции, възползвайки се от проблемите с доставките на някои партньори. Франция наистина ни помага много. Благодаря ви!

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Макрон подчерта дългосрочния ангажимент на своята страна към сигурността на Украйна на фона на новите ядрени заплахи от Русия. Освен това изрази надежда САЩ също да одобрят скоро своя пакет от над 60 милиарда долара помощ за Киев.

Френският лидер не пропусна и смъртта на Алексей Навални, правейки паралели с несъгласните със съветския режим в миналото, затваряни в лагери.

Русия в крайна сметка загуби стратегически, защото затваря свободните си духове в ГУЛАГ. Осъжда ги на смърт като г-н Навални, чиято памет и ангажираност почитам тази вечер, мислейки за неговото семейство. Смъртта на г-н Навални говори за слабостта на Кремъл, който се страхува от всеки опонент.

Еманюел Макрон – президент на Франция

По-рано в петък германският канцлер Олаф Шолц и Зеленски също подписаха споразумение за сигурност. Според германското министерство на отбраната, то е на стойност 1.1 милиарда евро, а фокусът е върху противовъздушната отбрана и укрепването на артилерията на украинските въоръжени сили.

По-конкретно споразуменията за сигурност с Франция и Германия включват доставката на военно оборудване, което е оперативно съвместимо с техниката на НАТО, обучението на украинските сили и укрепването на украинската отбранителна промишленост.