Свят

Макрон: Основен приоритет на Европа е да гарантира, че Русия няма да спечели в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Френският президент сложи конфликтите в света и иновациите във фокуса на своето слово в Давос. Еманюел Макрон изтъкна, че основен приоритет на Европа е „да гарантира, че Русия няма да спечели в Украйна“.

Както виждате, светът е разделен. Има голямо напрежение между Китай и Америка. Войната се завърна в Европа и Близкия изток и съществува голям риск европейците да се окажат с дневен ред, който не е правилният или поне такъв, който не се придвижва достатъчно бързо. Русия не може и не трябва да спечели в Украйна. Защото на карта са заложени не само Украйна, но и нашите ценности, колективната сигурност в Европа, Кавказ, всички страни в съседство.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Макрон допълни, че за него топ приоритет са инвестициите в научни изследвания, чиста енергия и отбрана. А това означава изграждане на инвестиционна стратегия, която работи на два фронта – държавно финансиране и европейски публични инвестиции, включително и издаване на нови емисии еврооблигации.

Премиерът на Испания предупреди, че бъдещето на международния ред, донесъл голяма част от просперитета на света след края на Втората световна война, е застрашено от сегашните войни в Украйна, Сирия и Газа.

Ние признаваме легитимното право на Израел да се защити срещу подлата и чудовищна терористична атака, но също така изискваме спазването на международното хуманитарно право. Ето защо бих искал да повторя от тази трибуна необходимостта от незабавно прекратяване на огъня в Газа и за свикване на международна мирна конференция за окончателно решение на този дългогодишен конфликт.

Педро Санчес – премиер на Испания 

Санчес смята, че икономическата свобода, международната солидарност и мултилатералната система са застрашени от силите, насърчаващи фрагментацията, сплашването или използването на сила за налагане на собствените интереси както прави Русия в Украйна.