Европа

Нови масирани удари: Русия атакува Украйна с ракети „Кинжал“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко трима души загинаха, а други поне двама бяха ранени, след като Русия извърши масов обстрел срещу Украйна. Според местните власти и военновъздушните сили Москва е използвала различни видове оръжия, сред които и хиперзвукови ракети „Кинжал“. Регистрирани са били общо 40 атаки, като са били свалени осем ракети. Използвани са още крилати, балистични и противовъздушни ракети, както и дронове. Някои от тях не са достигнали целите си, като са паднали в извън населени места, или са се взривили във въздуха. Като съседна държава Полша също активира за кратко системите си за противовъздушна отбрана поради повишеното ниво на заплаха.

Поредна масирана ракетна атака срещу Украйна. Ракетите бяха изстреляни по множество области, сред които Киевска, Донецка и Херсонска област. В резултат на артилерийския обстрел загинаха трима души.

Гюндуз Мамедов - бивш заместник-главен прокурор на Украйна

По-рано британският министър-председател Риши Сунак пое ангажимент страната му да даде 2млрд. и половина паунда за отбраната на Украйна. Това стана по време на посещение в Киев. Сунак обеща още, че Обединеното кралство няма да се колебае за помощта си за Киев. Сунак се срещна с президента на страната Володимир Зеленски. Двамата лидери проведоха разговори и подписаха нов британско-украински договор за сигурност. Той гарантира, че Обединеното кралство ще окаже „бърза и постоянна“ помощ, ако Русия отново нападне Украйна.

Действията ни в момента ще определят бъдещия път на войната. Великобритания обявява днес, че ще даде най-големия ни пакет от отбранителна помощ за Украйна от началото на войната. Той ще включва повече оборудване за противовъздушна отбрана, повече противотанкови оръжия и други ключови потребности.

Риши Сунак, министър-председател на Обединеното кралство

Междувременно полският министър-председател Доналд Туск заяви, че ще посети Киев през следващите няколко дни. Варшава е един от ключовите съюзници на Украйна във войната ѝ срещу Русия. Отношенията между двете страни обаче се обтегнаха миналата година, по време на управлението на предшественика на Туск, Матеуш Моравецки.