Европа

В час пик: Русия подложи Украйна на масирано ракетно нападение

От Euronews България Euronews България

Русия подложи Украйна на масирано ракетно нападение в началото на сутрешния час пик. Поразени бяха жилищни и промишлени обекти, а няколко души са ранени. Това съобщиха украинските власти, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Към 6:00 часа в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските военновъздушни сили предупредиха за опасност от нападения с крилати, а в някои области и с балистични ракети.

"Врагът подло напада мирни градове", каза заяви в Телеграм Олександър Вилкул, кмет на южноукраинския град Кривой рог.

По думите му информация за мащаба на руската атака ще бъде съобщена веднага щом нападението приключи.

Засега няма яснота какви са били мишените на атаката, както и пълният мащаб на ударите. Няма коментар от Москва.

Анатолий Куртиев, секретар на общинския съвет в южния украински град Запорожие, заяви в Телеграм, че има ранени в резултат на ракетно нападение срещу града, но не даде повече подробности. Жена е ранена при атака срещу втория по големина град в Украйна, Харков, съобщи също в Телеграм кметът Игор Терехов. По думите му има поразени промишлени обекти, в резултат на което е възникнал пожар.

В Запорожие са чути пет взрива, съобщи областният управител Юрий Малашко, а най-малко двама души са ранени.

"Ракети удариха жилищни райони", написа той в Телеграм.

Военни представители в други градове като Днепър и Хмелницки също съобщават за руска "масирана ракетна атака" срещу градовете им.

Близо две години след началото на войната, която Русия започна с пълномащабно нахлуване в Украйна, и при липсата на каквито и да било по-значими постижения на фронтовата линия двете страни все повече преминават към нанасяне на въздушни удари по територията на противника.

Едни от най-големите нападения на Русия през войната бяха извършени срещу Киев и втория по големина украински град Харков.