Свят

САЩ твърдят, че Русия изстреляла севернокорейски ракети в Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

При масираните си атаки - Москва е използвала ракети от Северна Корея, заявиха от Белия дом. Според Съединените щати това се е случило през последната една седмица, като един от снарядите е паднал в Запорожка област. От страната нарекоха „тревожна ескалация“ подкрепата, която Пхенян оказва на Москва.

Отчасти заради нашите санкции и контрол върху износа – Русия става все по-изолирана на световната сцена и е принудена да търси военна техника от сходни на нея държави.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ – снх 1, към средата

„Една от тези държави е Северна Корея. Информацията ни показва, че Корейската народно-демократична република наскоро е предоставила на Русия установки за балистични ракети и няколко балистични ракети. На 30 декември руските сили изстреляха поне една от тези ракети в Украйна“, каза още Кърби.

Позицията на Вашингтон дойде след срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун миналата година, когато обсъдиха военното сътрудничество между техните държави. От Съединените щати вече предупредиха, че Русия иска да купи балистични ракети от Иран, но към момента няма данни за реално извършени доставки.

И в днешния ден противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 21 от общо 29 дронове "Шахед", изстреляни срещу територията ѝ. Докато руските власти съобщиха за ранени, след като свалили 10 въздушни цели в района на Белгород. Според губернатора на областта са нанесени щети на жилищна сграда и десетки автомобили. Твърди се и за унищожени украински ракети над Черно море.

А на фронта - според британското разузнаване - Русия е напреднала в "ключови сектори", след като по-рано от страната заявиха, че украинският град Маринка е под техен контрол.