Европа

Другата страна на войната: Близо 1500 училища в Украйна са били разрушени

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна продължава да се бори за бъдещето на децата си и за тяхното образование. Много училища са били повредени или разрушени по време на войната. Сега учениците им трябва да търсят други начини, за да могат да се образоват. Едно такова училище се намира в Богдановка, близо до Киев. По време на миналогодишната окупация то е обитавано от руските войници като временна база за 3 седмици. Когато напускат училището, те го опожаряват.

 

Плачех в душата си, но не го показах на децата или на служителите си, защото имам екип зад гърба си, имам 30 учители. Трябваше да бъдем силни и да покажем на децата, че ще направим всичко, за да могат да учат. Не бива да се отчайвате, това няма да ви помогне.

Людмила Дейко, директор на училището в Богдановка

Сега по-големите ученици се образоват в гимназията в съседното село. Класни стаи са били създадени и в местния културен център с подкрепата на хуманитарни организации.

 

Русия много целенасочено и систематично атакува образователната инфраструктура на Украйна още от първия ден на пълномащабната инвазия. Досега Москва е унищожила всяко десето училище в страната. И тук става дума само за общообразователни институции.

Анна Новосад, съосновател на фонда за подпомагане на училища "saveED"

Според Анна Новосад от началото на войната са били разрушени близо 1500 училища, като този брой продължава да расте.