Свят

Ким Чен Ун зове към подготовка за война

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ким Чен Ун призова единствената партия в Северна Корея да "ускори" подготовката за война, включително ядрената програма. Призивът на върховния лидер идва само седмица, след като той предупреди, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран".

Държавният ръководител говори на партийна среща, която трябва да разкрие ключови решения за 2024 г. Той поиска от партията "да ускори допълнително подготовката за война" във всички сектори, включително ядрени оръжия и гражданска защита, съобщи официалната Корейска централна новинарска агенция. Подчертано бе също, че "военната ситуация" на Корейския полуостров е станала "екстремна" поради "безпрецедентната" конфронтация с Вашингтон.

Южна Корея, Япония и САЩ засилиха отбранителното си сътрудничество на фона на дългата поредица от оръжейни тестове на Пхенян тази година. Трите съюзника наскоро активираха система за споделяне на данни в реално време за изстрелванията на севернокорейски ракети.

По-рано през декември американска атомна подводница пристигна в южнокорейския град Пусан, а Вашингтон изпрати свои бомбардировачи с голям обсег на учения със Сеул и Токио. Северът описа участието на стратегически активи на САЩ – като бомбардировачите B-52 – като "умишлени провокативни ходове на САЩ за ядрена война".

Но наблюдатели смятат, че Ким Чен Ун вероятно се надява да използва подсиления си оръжеен арсенал като лост в дипломацията с Вашингтон след президентските избори в САЩ през ноември 2024 г.