Свят

Северна Корея заплаши с нови ракетни опити

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Kim Jong Un North Korea Снимка: AP архив

Ден, след като Северна Корея обяви поредния ракетен тест, държавната телевизия на комунистическата страна показа видеозапис от изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета Хвасон-18. Опитът бе наблюдаван от лидера Ким Чен-ун, съпругата и дъщеря му.

Цитиран от държавната новинарка агенция КЦТА, Ким подчертава необходимостта "никога да не се пренебрегват безразсъдните и безотговорни военни заплахи от враговете... и да им се противодейства силно с по-офанзивни действия".

Междуконтиненталната балистична ракета Хвасон-18 е подобрена версия на балистична ракета с твърдо гориво, която се смята за най-мощното оръжие на Севера.

Вграденото твърдо гориво прави изстрелванията по-трудни за идентифициране от чужди държави, отколкото ракетите с течно гориво, които трябва да бъдат заредени преди излитане.

Много чуждестранни експерти твърдят, че Пхенян все още има да преодолява някои технологични препятствия, за да се сдобие с надеждни междуконтинентални балистични ракети с ядрени глави, като например такава за защита на бойните глави от суровите условия на повторното навлизане в атмосферата.

„Хвасон-18“ е била изстреляна под висок ъгъл, за да избегне съседните страни, и е прелетяла разстояние от 1002 км за 73.5 минути на максимална височина от 6518 км.

Междувременно Южна Корея и САЩ са пред създаване на двустранна интегрирана система за възпиране.

Северна Корея изстреля в два поредни дни балистична ракета с малък обсег и междуконтинентална балистична ракета. Това е сериозно предизвикателство за сигурността на Корейския полуостров и света. Северна Корея ще разбере, че нейните провокации ще се върнат обратно към нея с по-голяма сила.

Юн Сук Йол – президент на Южна Корея

Срещата на ядрената консултативна група във Вашингтон миналата седмица доближи Южна Корея и САЩ до формирането на интегрирана система за възпиране. Мощен, ядрено базиран алианс Корея-САЩ става скоро реалност.

На този фон войници от специалните сили на Сеул и Вашингтон провеждат съвместно учение за подобряване на оперативната съвместимост. Това се случва на фона на повишената военна активност на Севера.