Свят

Лавров за Северна Корея: Отношенията ни достигнаха качествено ново стратегическо ниво

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили нанесоха въздушни удари по цели в Източна, Южна и Северна Украйна. Това съобщиха военните в Киев. Няма данни за жертви. Военновъздушните сили съобщиха, че за ударите по промишлени, инфраструктурни, граждански и военни обекти са използвани 17 различни оръжия, включително балистични и крилати ракети и ударни безпилотни самолети. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че ЕС трябва колективно да продължи да оказва финансова подкрепа на Украйна и в бъдеще, но използването на допълнителни средства не е решение в дългосрочен план. А президентът на страната Володимир Зеленски благодари на своите съюзници и на войниците, защитаващи Украйна.

Благодаря на всичките ни войници. Колкото по-успешни са нашите войни, колкото по-голям напредък се постига на фронта, колкото по-значителни загуби понасят руските войски, толкова по-скоро ще можем да върнем сигурността във всички наши градове и села.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Министрите на външните работи на Русия и Северна Корея се срещнаха в Пхенян за разговори, които се очаква да се съсредоточат върху начините за укрепване на военните им връзки. По време на приемната реч Лавров заяви, че благодари на Северна Корея за силната ѝ подкрепа във войната в Украйна.

След историческата среща между президента Путин и председателя по държавните въпроси Ким Чен Ун на 13 септември можем уверено да кажем, че отношенията ни са достигнали качествено ново стратегическо ниво.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия

По-късно стана ясно, че Русия ще изпрати 27 тона хуманитарна помощ на цивилните в ивицата Газа от територията на Египет. Руската хуманитарна помощ ще бъде предадена на представители на египетския Червен полумесец.