Европа

Войната в Украйна: Български доброволец е загинал на фронта. Киев и Москва размениха стотици пленени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама души са загинали след руски въздушни удари в Украйна. Други поне петима са били ранени. А българин е загинал на фронта. 31-годишният Светослав Славков е бил зачислен като доброволец в стрелкови батальон "КОДАК". Той заминава за Украйна през ноември 2023 г. Според информация на близки той е загубил живота си в битката при Купянск.

А днес Русия и Украйна размениха стотици военнопленници в рамките на най-голямото освобождаване на пленени от началото на войната. Украинските власти съобщиха, че 230 украински войници са се завърнали у дома, а други 248 руски военнослужещи са били пуснати в замяна.

Въпреки всички предизвикателства имаме добри новини. Освободени бяха 230 души. Първоначално нямаше информация за това, че някои от тях са държани в плен. Те се считаха за изчезнали по време на акция. Изключително важно е да поддържаме надеждата жива. Правим всичко възможно, за да върнем братята ни у дома.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано стана ясно, че на група международни ядрени инспектори е бил отказан достъп до главните зали на първи, втори и шести реактор в окупираната от Русия електроцентрала "Запорожие" в Украйна. Генералняит директор на Международната агенция за атомна енергия към ООН Рафаел Гроси заяви, че инспекторите в централата в от две седмици чакат плановете за поддръжка на централата за 2024 г. От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че силите му са предотвратили украинска атака срещу руски обекти в Крим и са унищожили 10 украински ракети над полуострова.

Междувременно беше потвърдено, че руски хакери са били в системата на украинската телекомуникационна компания Kyivstar поне от май миналата година. Хакерската атака е довела до спиране на услугите на около 24 милиона потребители.