Европа

Пет деца загинаха при руски удар в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 11 души са били убити при руски обстрел в частично окупираната украинска провинция Донецк. Сред загиналите са пет деца. Други осем души са били ранени при нападението срещу Покровския район. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че системите им за противовъздушна отбрана са свалили 21 от 28-те дрона, изстреляни от Русия през нощта. В Телеграм те допълниха, че Русия е атакувала предимно южната и източната част на Украйна, като според информацията през нощта са били изстреляни и три крилати ракети

 

Подготвяме се за нови сфери на сътрудничество с партньорите, като например тези за безпилотни летателни апарати, за да увеличим възможностите си за използване им. Така ние ще можем да противодействие на руските сили и ще се подсилим в тази част на войната.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно според Министерството на отбраната на Великобритания руската армия е на път да загуби 500 000 души от началото на войната си в Украйна. От своя страна Руският президент Владимир Путин отдаде почит на военнослужещите в резиденцията си в Ново Огарьово. Това стана по време на речта му по случай Коледа

 

Както знаете, нашите мъже са смели, героични момчета, воини на Русия. И сега, на Коледа, те защитават интересите на нашата страна с оръжие в ръка. Затова преди всичко искам аз и вие да поздравим всички оттук с този празник.

Владимир Путин, президент на Русия

Полските фермери преустановиха блокадата си на основен граничен пункт с Украйна. Това стана след подписването на споразумение с полското правителство. Шофьорите на камиони продължават да блокират три други гранични пункта към Украйна в знак на протест срещу "нелоялната конкуренция" от страна на украинските им колеги и срещу облекчаването на правилата за достъп до Европейския съюз за украинските фирми.