Свят

Байдън и Тръмп печелят първичния вот в щата Мичиган

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американският президент спечели подкрепата на демократите в щата Мичиган на първичните избори. Към момента Джо Байдън получава около 80% от гласовете въпреки протестния вот от мюсюлманската общност заради позицията му за войната в Близкия изток. Резултатът го доближава до номинацията за изборите през ноември.

Байдън спечели щата с три процентни пункта разлика през 2020 г. и резултатите дават индикация за позицията му в щата.

Джоуи Капелети, Associated Press

Успоредно с вота на демократите – се проведе и този на републиканците. Спряганият за опонент на Байдън – Доналд Тръмп, беше подкрепен от над 60% от избирателите според предварителните резултати.

Тръмп спечели всички избори до момента и екипът му се надява да има достатъчно делегати, за да получи номинацията на републиканците до средата на март.

Джоуи Капелети, Associated Press

Ники Хейли, която съперничи на Тръмп за номинацията на Републиканската партия, получи близо 30% подкрепа. Въпреки това не се отказва от надпреварата и планира да остане в нея поне до предстоящия Супер вторник, по време на който се гласува едновременно в 15 американски щата. До момента Хейли не е записала нито една победа срещу бившия президент.

Щатът Мичиган може да се окаже един от решаващите на вота за президент. През 2016 г. местните подкрепиха Тръмп, но през 2020 г. застанаха на страната на Байдън. Следващите предварителни избори са на републиканците в Айдахо и Мисури по-късно тази седмица.