Свят

Байдън с коментар за Путин: Американският президент заяви, че руският му колега е "луд глупак"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

На фона на напрежението между Вашингтон и Москва - Джо Байдън е нарекъл Владимир Путин "откачен".

Американският лидер е направил коментара пред журналисти по време на събитие за набиране на средства за кандидатпрезидентската кампания. Той е казал, че рискът от ядрен конфликт съществува, но екзистенциалната заплаха за човечеството е климатът. В отговор от Кремъл заявиха, че тези думи няма да ги засегнат и че са "позор" за Америка. 

Байдън критикува и предшественика му - Доналд Тръмп, който свърза съдебното преследване срещу себе си със съдбата на опозиционера Алексей Навални.

А Държавният департамент на САЩ предупреди американците да се въздържат от пътувания до Русия. 

Тъжната истина е, че Русия продължава да задържа собствените си граждани, продължава да задържа и американци. Опитваме да кажем възможно най-ясно, че никой американски гражданин не бива да обмисля пътуване до Русия по каквато и да е причина, защото е изложен на риск от арест и лишаване от свобода от руския режим.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ

Върховният съд на Русия отхвърли жалбата на антивоенния кандидат за президент Борис Надеждин, който опитва да се върне в надпреварата, след като не беше допуснат до участие. Според избирателната комисия в кандидатурата му са били открити нередности, но Надеждин опита да оспори отказа да бъде регистриран. С това на практика Путин остава без значителна конкуренция за вота в средата на март.

По-рано той заяви, че предпочита Байдън да остане президент на САЩ, защото е "по-предвидим" за Москва в сравнение с потенциалния му съперник, Доналд Тръмп.