Свят

Байдън увери Зеленски, че Конгресът ще одобри помощта за Киев

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че е казал на украинския си колега Володимир Зеленски, че е "уверен", че Конгресът на страната ще поднови военната помощ. Той обаче добави, че без американска помощ Киев може да загуби още територии заради руския напредък.

Залогът за сигурността на НАТО и Украйна е толкова голям. Гледах новините онази вечер и видях как един от кандидатите на републиканците каза, че никога не съм обяснявал на американския народ защо НАТО е толкова важен алианс. Той е от решаващо значение за нашето оцеляване.

Джо Байдън, президент на САЩ

По-рано руските сили обстрелваха с ракети редица градове в Източна Украйна. При нападенията са били убити най-малко трима души, а други десетки са останали под развалините на разрушените сгради. Това съобщиха украинските спешни служби. Най-сериозни са щетите в два града в близост до фронтовата линия - Краматорск и Славянск. Атакуван е бил и северния град Купянск. От своя страна украинската противовъздушна отбрана заяви, че е свалила три руски военни самолета над Източна Украйна, както и 12 ирански дрона "Шахед".

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин поздрави войските на Кремъл и нарече превземането на Авдеевка "важна победа". Това се случва след като в събота военният главнокомандващ на Украйна заяви, че войските му са се изтеглили от разрушения град в източната част на страната след месеци на интензивни сражения. Въпреки че руското министерство на отбраната заяви, че украинските части все още са се окопали в коксохимическия завод в града, настъплението към Авдеевка е най-големият напредък на Москва, откакто Кремъл превзе град Бахмут през май миналата година.