Свят

Проучване сочи тревожни тенденции при смъртните случаи с мигранти

От Euronews България Euronews България

Преди повече от десетилетие смъртта на 600 мигранти и бежанци в две корабокрушения в Средиземно море близо до италианския бряг шокира света и накара ООН да започне преброяване на хора, които бягат от конфликт. Правителствата по света многократно обещаваха да спасяват живота на мигрантите и да се борят с трафикантите, като същевременно затягат границите.

Въпреки това 10 години по-късно докладът на Международната организация по миграция показва, че светът не е по-безопасен за хората в движение.

Напротив, смъртните случаи сред мигрантите са се увеличили.

От 2014 г. повече от 63 000 души са изчезнали или загинали, според проекта "Изчезнали мигранти". Докладът посочва 2023 г. като най-смъртоносната година досега. Тогава са регистрирани над 8 500 смъртни случая.

 

Данните са доста тревожни. Виждаме, че десет години по-късно хората продължават да губят живота си в търсене на по-добър. Причините са многобройни. По-голямата част от хората, над 60% от смъртните случаи, регистрирани от проекта, се дължат на удавяне. Само в Средиземно море виждаме, че са регистрирани над 28 000 смъртни случая и изчезвания.

Хорхе Галиндо, говорител на Института за глобални данни към Изчезнали мигранти

В докладът се съобщава, че смъртните случаи "вероятно са само малка част от действителния брой на загиналите в световен мащаб" поради трудностите при проверката на информацията. Нарастващият брой неидентифицирани мигранти по света е криза, сравнима с масовите жертви по време на война, смятат експерти. 

 

Правителствата трябва да работят заедно с гражданското общество. Семействата, които не знаят къде се намират техните близки трябва да имат по-добър достъп до останките на починалите хора. 

Хорхе Галиндо, говорител на Института за глобални данни към Изчезнали мигранти

Когато през 2014 г. започва проектът "Изчезнали мигранти", настроенията в Европа са по-благосклонни към съдбата на мигрантите. 

Но солидарността не продължи дълго. Европейските мисии за издирване и спасяване постепенно бяха ограничени след опасения, че трафикантите ще бъдат насърчени да предприемат повече евтини и смъртоносни действия. 

Днес проектът "Безследно изчезнали мигранти" остава единствената глобална база данни със свободен достъп за смъртните случаи и изчезванията на мигранти.