Европа

Европейският омбудсман: ЕС рискува да стане съучастник в смъртните случаи мигранти в Средиземно море

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейският съюз рискува да се окаже съучастник в смъртните случаи на мигранти заради работата на Frontex. Това предупреждава Европейският омбудсман в свой доклад, назначен след корабокрушението на плавателния съд "Адриана". При инцидента край бреговете на Гърция миналата година за загинали се считат над 600 мигранти.

В интервю за Euronews Емили О'Райли коментира, че агенцията за охрана на границите трябва да прекрати временно или напълно сътрудничеството с онези държави членки, които пренебрегват задълженията си или нарушават основни права.

Frontex предложи помощ на гръцката брегова охрана, която отговаряше за всяка спасителна операция. Помощта е под формата на въздушно наблюдение и не е получен отговор. Според правилата Frontex не може да действа по собствена инициатива. Не могат да действат самостоятелно, защото би било против правилата и протоколите. А когато имат разрешение, се оказва твърде късно.

Емили О'Райли, Европейски омбудсман

В доклада се посочва, че при инцидента с "Адриана" - гръцките власти не са отговорили на сигнали на Frontex в "четири отделни случая" и са отказали предложение на агенцията да изпрати самолет в района.

Помолихме Комисията, Парламента и Съвета да започнат публично разследване, не конкретно за "Адриана", а за хилядите смъртни случаи в Средиземно море през последните години. Мислим, че едно такова независимо обществено разследване ще установи причините, поради които толкова много хора умират в европейски води.

Емили О'Райли, Европейски омбудсман

В отговор за Euronews от Frontex коментираха, че "активно разглеждат предложенията на Европейския омбудсман".