Цвят

Затворници правят инструменти от останки на мигрантски лодки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди мигранти предприемат рисковно плаване през Средиземно море, за да достигнат Европа. Множеството останки от плавателни съдове са тъжно напомняне за миграционната криза на континента.

Но лишените от свобода в най-големия затвор в Милано дават нов живот на лодките, като използват дървения материал за създаването на музикални инструменти.

„Метаморфоза“ е проект за рехабилитация на затворници, но и отдава почит на хилядите чужденци, които не оцеляват в опита им да намерят по-добър живот.

Този проект се роди от един въпрос и въпросът е защо те, а не аз? Защо тези хора, тези деца, а не синът ми бяха на тази лодка?

Арнолдо Мондадори, президент на Фондация "Дом на духа и изкуствата"

„Когато видях онези деца да слизат в Лампедуза и научих, че тези лодки са били унищожени от правителството като някакъв отпадък, си помислих „защо не могат да станат жив спомен за тази драма, която можеше да бъде и моя, на сина ми?“ Защото, ако бяхме родени там, това щеше да ни се случи на нас“, Арнолдо Мондадори – президент на Фондация "Дом на духа и изкуствата".

Инструментите бяха използвани при дебютното представление на емблематичния „Oркестър на моретата” в прочутия Teatro alla Scala.

Те са спомен за онези близо 23 000 мигранти, които според ООН са загубили живота си по смъртоносния маршрут през Средиземно море от 2014 г насам.