Европа

Мигрантски наплив в Германия, молбите за убежище са се увеличили с над 50%

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

„Увеличаването на броя на молбите за убежище, разрастването на крайната десница, трудностите на държавите и местните общности подтикнаха германското правителство към безпрецедентно затягане на имиграционните мерки. Дойдох в Берлин, за да разбера каква е ситуацията, какво се променя и защо“, започва репортажа си кореспондентът на Euronews в Германия Моника Пина.

През 2023 г. молбите за убежище в Германия са се увеличили с над 50 %. Това тласка цялата система за прием към ръба. В Тегел, бивше летище и най-голям бежански център в Германия нарастването на броя на пристигащите мигранти е поразително. 

Тази част от лагера беше добавена миналата година, защото разбрахме, че имаме нужда от допълнителни места. Така че построихме допълнителни 3000 места за настаняване на бежанците.

Моника Хебингхаус, говорител на Държавната служба по въпросите на бежанците

Днес има 7000 свободни места. Те се запълват бързо. Съоръжението е открито през 2022 г., за да се настанят украински бежанци след началото на руската инвазия. В момента в съоръжението живеят над 5 000 души идващи от всички краища на света.

В началото това беше нещо като логистичен център. Когато хората пристигаха, те бяха регистрирани, преминаваха към други лагери или се преместваха в жилище в Берлин. Оттогава насам нещата се промениха, защото стана все по-трудно да се намерят свободни жилища в Берлин.

Моника Хебингхаус, говорител на Държавната служба по въпросите на бежанците

Разрастването на крайната десница разгорещи политическия дебат около имиграцията. Разкритията, че крайнодесните са обсъждали масови депортации с неонацистите предизвикаха възмущение в цялата страна. През януари повече от милион души излязоха на шествия в десетки градове.