Европа

Албанският парламент ратифицира сделката с Италия за мигрантските лагери

От Euronews България Euronews България
Edi Rama Giorgia Meloni AP Министър-председателят на Албания Еди Рама и министър-председателката на Италия Джорджа Мелони. Снимка: AP

Албанският парламент ратифицира със 77 гласа „за“ споразумението с Италия за лагерите за мигранти, съобщи Евронюз Албания.

При гласуването няма "против" или "въздържали се".

Сделката беше подкрепена и от опозиционната Партия за справедливост, интеграция и единство, която има три места в 140-местния парламент на Албания, където управляващата Социалистическа партия на Албания разполага със 74 места.

Споразумението, което италианският премиер Джорджа Мелони и албанският премиер Еди Рама подписаха през ноември, предвижда членката на ЕС Италия да изгради през пролетта два центъра за мигранти в Албания – в северноалбанския крайбрежен град Шънджин и близкото до него село Джадър. В единия мигрантите ще бъдат проверявани при пристигането им, а в другия ще бъдат задържани, докато се обработват молбите им за убежище.

Това ще се отнася само до мигрантите, спасени в морето от италианските власти, които ще бъдат отвеждани в центровете в Албания, но не и за тези, които са били спасени от кораби на неправителствени организации или вече са пристигнали в Италия.

Споразумението между Италия и Албания е първият пример за държава извън ЕС, която ще приема мигранти от името на страна членка на ЕС, и е част от усилията на ЕС за ограничаване на нелегалната миграция, отбелязва Ройтерс.

Съгласно петгодишната сделка Албания трябва да приютява по 3000 мигранти във всеки един момент. Тъй като обработката на молбите за убежище се очаква да отнеме около месец, броят на кандидатите за убежище, изпратени в Албания, може да достигне до 36 000 души годишно, изчисли Асошиейтед прес.

Двата центъра в Албания ще бъдат управлявани изцяло от Италия, докато страната разглежда молбите им за убежище. Италия ще остане законово отговорна за мигрантите през целия процес. Тя ще ги приеме, ако трябва да получат международна защита, или ще организира заминаването им от Албания, ако такава им бъде отказана.

Мигрантите, които бъдат открити в териториалните води на Италия, ще запазят правото си съгласно международното и европейското законодателство да кандидатстват за убежище в Италия и молбите им да бъдат обработвани там.

Еди Рама заяви, че Албания застава до Мелони в знак на благодарност от името на албанците, които са намерили убежище в Италия след рухването на комунизма в Албания през 90-те години.

Споразумението беше критикувано от опозицията в двете страни, както и от правозащитни организации, което доведе до съдебното му оспорване в Конституционния съд в Тирана.

Съдът постанови на 29 януари, че споразумението с Италия за мигрантите не противоречи на конституцията на Република Албания.