Европа

Хиляди протестираха в Албания срещу правителството на Еди Рама

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди поддръжници на албанската опозиция проведоха антиправителствен протест, в който обвиниха кабинета в корупция. Протестиращите хвърляха камъни и сигнални ракети по полицейските служители. Някои от тях събориха желязната ограда около главната правителствена сграда в столицата Тирана.

Протестът, който завърши мирно, отбеляза и 33 години от свалянето на най-голямата статуя на покойния комунистически диктатор на страната Енвер Ходжа. Демонстрацията беше подкрепена и от бившия министър-председател и настоящ лидер на опозицията Сали Бериша. Той се намира под домашен арест, докато срещу него се води разследване за предполагаема злоупотреба с поста му, за да помогне на зет си да приватизира държавна земя за строеж на жилищни сгради. 

 

Започнахме безвъзвратната битка на нашето гражданско неподчинение срещу втората диктатура, основана на престъпността и наркотиците. Това е борбата за освобождението на Албания и албанците от срамната наркодиктатура на Еди Рама. 

Сали Бериша, бивш министър-председател и лидер на опозиционната Демократическа партия

От октомври насам опозиционните депутати редовно нарушават заседанията на парламента в знак на протест срещу отказа на управляващите леви социалисти да създадат парламентарни комисии, които да разследват предполагаеми случаи на корупция, в които се предполага, че са замесени министър-председателят Еди Рама и други висши служители.