Европа

Албанските фермери излязоха на протест с искания за помощ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В област Корче, разположена в югоизточната част на Албания, стотици земеделски производители излязоха на протест, с цел да търсят подкрепа. Причината за това е фактът, че близо 20 000 тона ябълки стоят непродадени в складовете. Тази ситуация бе причинена от навлизането на по-евтини селскостопански продукти от съседните пазари. 

 

Не сме в състояние да се конкурираме със стоките, идващи от чужбина, тъй като производствените им разходи са значително по-ниски от тези на нашите местни продукти.

Филион Муджо – земеделски производител

По подобен начин в района на Аргирокастро, в южната част на Албания, животновъдите също протестираха. Те настояха правителството да удвои субсидиите, които им предоставя, и да въведе таван на цените за продажба на мляко.

 

Възнамеряваме да занесем продуктите си директно в кабинета на министър-председателя. Цялата стока влиза в страната без да се плащат мита. Призоваваме и животновъдите да се присъединят към нас.

Етро Чобани – земеделски производител

Министърът на земеделието и развитието на селските райони Анила Денай е участвала в разговори с група животновъди. Тя ги е призовала да продават млякото с надлежни фактури и да си сътрудничат помежду си, за да се възползват от схемите за държавно подпомагане. 

Фермерите на дребно се нуждаят от поне 300 глави добитък, за да се възползват от националните схеми за подпомагане. Задължително е животновъдите и земеделските производители да се обединят и да си сътрудничат.

Анила Денай – министър на земеделието и развитието на селските райони

Селското стопанство има значително значение за икономиката на Албания, като допринася за около 20 % от брутния вътрешен продукт. В страната са регистрирани около 350 хил. земеделски производители и животновъди; само 90 хил. от тях обаче фигурират в данъчната система, което ограничава достъпа им до държавни средства по настоящите правила.