България

Земеделците блокират 80 места в страната (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Земеделците започват ефективни протести. Част от аграрния сектор не одобрява предложените късно в неделя параметри от правителството. Един от тях е да докажат, че стопанствата им са били на загуба през миналата година. 

Очаква се около 80 места в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника.

В същото време премиерът акад. Николай Денков отмени визитата си в Съединените американски щати именно заради подписване на споразумение със земеделците. 

"След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо", се казва в съобщението на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Оттам допълват, че в методиката на подпомагане липсва компетентна икономическа експертиза, а загубите на земеделските производители нарастват през последните три години.

Времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища), допълват още НАЗ. 

Искане за оставка

По-рано бе организиран протест от част от земеделските организации се проведе пред ресорното министерство. Те настояват за цялостна промяна при финансиране на сектора.

Според протестиращите те са били поканени на срещата на министъра на земеделието Кирил Вътев и премиера Николай Денков с бранша.

Веселин Минчев, който е второ поколение животновъд, заяви, че два месеца след последния протест пред земеделското ведомство, отново е там, защото исканията на недоволните производители не са били удовлетворени.

„Няма никакви изпълнени изисквания, само едни празни обещания. Исканията са ясни – искаме оставката на министър Кирил Вътев“, каза животновъдът.

През изминалата седмица браншът обяви протестна готовност, като съобщи, че са планирани блокажи в над 80 точки в цялата страна. По време на срещата с премиера Николай Денков стана ясно, че по отношение на зърнопроизводството, подпомагани ще бъдат само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 година. Премиерът поясни още, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.

Представители на Българска аграрна камара (БАК) и Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), които са сред организациите, които организират протест на 06.02.2024 г. и присъстваха на срещата в Министерски съвет обявиха на своя пресконференция, че протестната готовност остава в сила, а преговорите след срещата в неделя не са приключили. Стачната готовност остава, категорични са от двете организации.

Според председателя на НАЗ Илия Проданов, по време на Управителен съвет на Националната асоциация и впоследствие на Аграрната камара са били информирани структурите на организациите по места. Това се е случило след срещата в Министерски съвет в неделя.

"Днес тези хора се събират навсякъде и решават какви действия предприемаме. Към момента протестът за утре не е отменен и няма решение дали ще се отмени или ще се състои", обясни още Проданов.