Европа

Гръцките фермери поискаха незабавни действия от правителството и от ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Гръцките земеделски производители ескалираха протестите си и блокираха ежегодния панаир "Агротика" в Солун. Стотици трактори препълниха втория по големина град в Гърция. Фермерите поискаха незабавни мерки за подпомагане от правителството, но също и от Европейския съюз. Те твърдят, че сегашната ситуация ги принуждава да прекратят дейността си. 

 

 

Трябва да променят закона, така че фермерите да могат да работят, да знаят какво могат да отглеждат и какви ще бъдат доходите им. Ако тази ситуация продължи и не се вземат мерки, целият сектор ще бъде унищожен.

Ефи Цоцопулос, земеделски производител

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви редица мерки, но земеделските стопани твърдят, че "те са подигравка" и искат много повече.

 

 

Тези мерки не отговарят на високите производствени разходи и унизителните цени, на които продаваме продукцията си. Както и на финансовото състояние на страната. Гърция разполага с пари, с които да подкрепи нашия сектор.

Ризос Марудас, член на комитета на фермерите за блокиране на пътищата 

Земеделците предупреждават, че ако нещата не се променят, ще бъдат принудени да сменят професията си или дори да напуснат Гърция.

 

Искаме реалистично намаляване на производствените разходи. Искаме да останем в нашите ферми, в нашите домове и в нашата страна.

Томас Цалтас, земеделски производител

Протестиращите по-късно напуснаха Солун и се върнаха към блокадите си по пътищата в Централна и Северна Гърция. Те заявиха, че във вторник ще се проведе събрание и ще решат как да продължат.