Европа

Сделка между Албания и Италия за преместване на мигранти предизвика разнопосочни реакции

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Договорената сделка, според която Италия ще изпраща в Албания мигранти, спасени в Средиземно море, предизвика разнопосочни мнения.

Споразумението предвижда хората да бъдат превозвани до пристанището в Шенджин, на албанска територия. Директорът на порта е сред тези, които подкрепят новите мерки.

Решението на двете правителства е справедливо, защото Шенджин е входна точка за бежанците, идващи от Африка и пристигащи в Лампедуза. Това стана голям проблем за италианската държава.

Сандер Мараши, директор на пристанището в Шенджин

„Виждам, че сме готови да помогнем като правителство, като държава. Това означава, че гостоприемството на албанците е не само на думи, но и на дела“, допълва Мараши.

Служители на пристанището обаче не са сигурни дали Албания ще успее да приеме всички пристигащи мигранти. Според сделката на Рим и Тирана ще бъдат създадени два центрове с максимален капацитет 3000 души.

Сделката трябваше да се обсъжда повече с експерти, с парламентаристи, а защо не и с референдум за хората.

Марк Прекола, служител на пристанището в Шенджин

Правозащитници също са съгласни, че властта е трябвало да се допита до хората. И смятат, че лидерите в страната опитват да трупат дивиденти от ситуацията. Други казват, че създаването на бежански център на крайбрежието в Албания се отдалечава от идеята на правителството за елитен туризъм, който да привлича европейците.

„За нас е морално задължение да отворим вратите на всеки нуждаещ се, но нямаме морално задължение да разрешим световните проблеми. Би било невъзможно“, посочва Арилда Леши, правозащитничка.

По последни данни от началото на годината по море в Италия са пристигнали нелегално повече от 140 хил. души.