Свят

Италия ще може да изпраща временно в Албания нелегални мигранти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италия и Албания подписаха важно споразумение за миграцията. Съгласно клаузите му, балканската държава ще приеме на своя територия два центъра за временно настаняване на нелегални мигранти, докато бъдат обработвани молбите им за убежище в Италия. 

Албания ще даде временен подслон на хиляди мигранти, които са пристигнали в Италия, докато властите в апенинската държава обработват молбите им за убежище. По този начин Тирана предлага известно облекчение на Рим при управлението на миграционните потоци. Споразумението бе подписано от премиерите на двете страни Джорджа Мелони и Еди Рама.
Два центъра в Албания ще могат да приемат до 3000 души наведнъж. Децата и бременните жени са изключени от този план. Ако Италия откаже убежище на чужденците, Албания ще трябва да ги депортира.

 

Споразумението дава възможност на Италия да използва временно някои райони на албанска територия, в които да създаде за своя сметка и под своя юрисдикция центрове за престой на нелегални мигранти. Тези съоръжения първоначално ще могат да приемат до 3000 души. Те ще останат там, докато бъдат обработени молбите им за убежище.

Джорджа Мелони – премиер на Италия 

Ако молбите за убежище бъдат обработвани бързо, двата центъра в Албания ще могат да поемат до 36 000 мигранти годишно.

Споразумение от такъв вид може да облекчи хроничната претовареност на центровете за прием и първоначална обработка на молбите за убежище в Италия. През последните няколко години тя прие огромен брой мигранти, които стъпиха на нейните брегове след опасни пътувания през Средиземно море.

Апенинската държава търси повече солидарност от своите европейски партньори, за да се справи с големия брой новопристигнали.