Общество

Експерт: Инцидентите с мигранти бяха използвани политически

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Инцидентите с мигранти бяха използвани политически. Това заяви експертът по сигурността и бивш вътрешен министър Филип Гунев в ефира на "Добро утро, Европа". Проблемът с мигрантите е на ниво международно законодателство, смята той. По думите му, повече от година ще отнеме да се обучат нови гранични полицаи, а европейски средства за ограда на границата няма.

 

Тези, които имаха политически интерес да се създаде поредната вълна от страх от мигранти, успяха да „пакетират“ случаите от последните дни в едно. Но те са различни. Ако ме питате как може да предотвратим тийнейджърите да спрат да се бият – мисля, че е много трудно. Ако имахме отговор на този въпрос, щяхме да сме на едно друго ниво.

Филип Гунев

Цялото интервю вижте във видеото.

Пропускателен режим и вечерен час в бежанския център в столичния квартал "Овча купел", постоянно полицейско присъствие, изграждане на цялостна система за видеонаблюдение в района и започване на работата по преместване на центъра. За това се обявиха местни жители на протест късно снощи. 

По думите им върху бежанския център в района  липсва контрол. Демонстрацията им идва на фона на възникналото напрежение в центъра миналата седмица, при което пострада човек. 

Според живеещите в квартала бежанците от години създават конфликти, а районният кмет многократно е сигнализиран за проблема. 

Заради случаите на инциденти с мигранти СОС се събира на извънредно заседание на тема "Сигурност" в края на седмицата. 


Вижте повече: