Общество

Проф. Николай Радулов: Не знаем колко са мигрантите в България

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Смятам, че беше необходимо в София да се демонстрира полицейско присъствие, макар че нещата, които се случват, не се случват само в центъра на града. Патрулирането с дългоцевно оръжие обаче е малко пресилено. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

До този момент не сме имали случай, в който мигрант да е въоръжен с огнестрелно оръжие. Достатъчно е полицията да патрулира с нормалното си въоръжение. Проблемът с мигрантите е много сериозен и в краткосрочна перспектива той е много опасен. Имаше хора, които нарекоха случващото се в София инциденти, но това не са инциденти, все едно е да наричаме войната в Украйна специална операция, обясни още проф. Радулов.

Още от 2014 г. такива издевателства се случват непрекъснато. Има райони в София, които са така гъсто населени от мигранти, без да живеят официално там, че хората се опасяват да минават. Хубаво е тези въпроси да се отнесат към службите, защото аз знам, че не правят нищо. Нещо повече, ние, колкото и куриозно да е, не знаем колко мигранти има в България.

Проф. Радулов обясни, че центровете за настаняване на мигранти също няма статистика, а само списъци с това кой живее в тях. „Тези мигранти циркулират между България и Германия и едновременно се водят, че са в центъра“, обясни още проф. Николай Радулов.

Целия разговор вижте във видеото.