Общество

На трапезата: Как християните празнуват Коледа, а евреите Ханука?

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Докато православните християни празнуваме Коледа, евреите отбелязват Ханука. Единственото общо между двата празника е, че се разменят подаръци и съвпадат по едно и също време на годината. Как изглеждат празниците в типичните християнско и еврейско семейство – вижте.

С молитва започва всяка вечеря в дома на отец Серафим и съпругата му Елена. Посрещат Рождеството на Божия син със смирение и винаги запалена свещ на трапезата.

Винаги дните преди Рождество Христово са най-радостните, най-веселите, най-очакваните, тъй като този празник обединява цялата наша нация.

Отец Серафим

Отец Серафим има три деца. Всяко едно от тях носи библейски имена - Ана, Матей и Борис-Михаил. И вярва, че Бог ще го дари с още.

Радостта от тяхното отглеждане е много по-голяма от трудностите, които ние посрещаме в нашия житейски път. И наистина ние искаме и работим по този въпрос с моята съпруга. Нека Бог благоволи и да ни дари с толкова деца, колкото мисли, че ние можем да отгледаме.

Отец Серафим

А докато християнският свят празнува Коледа, евреите отбелязват Ханука. И макар двата празника да съвпадат времево, те нямат нищо общо.

На този ден евреите си спомнят за повторното освещаване на Храма в Йеруслим, който е бил опустошен от елините. Евреите им се опълчили и ги победили.

Когато отишли в Храма, той бил поруган, почистват го. Намират каничка с масло, запалват менората и тъй като това е било много малко количество олио е би трябвало да стигне само за 1 ден, е станало чудо и е светела в продължение на 8 дни. От тогава ние имаме ханукията.

Ноам Барух

На този ден се пеят песни и се яде мазна и пържена храна.

Опитайте, пържени картофени палачинки. Ядем пържено, млечни продукти, тези понички...“, приканват домакините.

Специално нашето семейство избира по-скормни ястия, по-малко наброй, не обичаме да бъде отрупана масата, децата все още са малки. По-важно е обаче какво човек чувства в своето сърце.

Отец Серафим

И Ноам, и Серафим казват, че за семействата им най-важна е  силната вяра и това да са сплотени.

Идеята е да ги възпитаваме в милосърдие, да получават и да дават.

Ноам Барух

Да се обединят семействата, да има мир, хората да изгладят отношенията там, където има неразбирателства, да си простят едни други. Няма по-голяма радост за нашия Господ ние всички да бъдем като едно цяло.

Отец Серафим

И нека да бъде! Да бъдем сплотени и по-добри!