Култура

Какво и защо празнуваме на Рождество Христово?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Бог се ражда, за да може да ни осинови в царството си и става Син човеческий, за да можем и ние да станем чеда Божии. Да ни прокара пътя отново към Своето царство. Да ни припомни какво е истинската любов. Да ни изпълни с висотата на богопознанието и да ни открие призванието на нашия живот, а то е да се помирим и съчетаем отново с Бога.

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ богословът Десислава Панайотова навръх Рождество Христово.

В модерните времена много хора превръщат моловете в храмове на своите души. А истинският храм ни чака там, където е Господ, отбеляза Панайотова.

Най-важният подарък е доброто ни сърце, допълни богословът.

„Ние не усвояваме в достатъчна степен тази сила и победа над греха, която имаме в лицето на Христос и която, ако се съчетаваме с него, и ние ще придобием. Тази победа и сила да се борим с греха и последствията от него, а те са първо гибелно състояние на душата, пълна със страст, похот и нечистота и смъртта. Ако усвоим това, с което Бог ни е дарувал, и със своето Рождество, и със своето Възкресение, нашият живот ще стане по-проницаем за силата на Светия Дух и тогава още в тукашния живот, ние ще усетим тази нетленна радост, която ни е обещана и този вечен живот, който ни е даруван в Христа“, посочи Панайотова.

Целия разговор вижте във видеото.