Свят

Папата почете децата на Украйна на рождения си ден

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Папа Франциск отдаде почит на децата на Украйна, докато празнуваше 86-ия си рожден ден с младежи във Ватикана в неделния ден. Те бяха подпомагани от ватиканския педиатричен диспансер "Санта Марта", както и от родители и доброволци.

По време на празненството главата на римокатолическата църква призова хората да помагат на децата на Украйна.

 

Не трябва да забравяме децата от Украйна. Там мога да прочета "мир" и виждам украинското знаме. Много деца страдат заради войната, а също и заради други несправедливости. Ако Господ ни дава тази радост да празнуваме Коледа заедно и в мир, нека помислим за тези, които страдат, и да се помолим за тях.

Папа Франциск

Папата, който навърши 86 години, беше почерпен с огромна празнична торта, която позволи и децата да я опитат, като пробваха глазурата директно с пръсти.

Папа Франциск наблюдава също и за кратко участва в цирково представление.

Франциск е роден като Хорхе Марио Берголио на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес. През март следващата година ще се навършат 10 години от избирането му за глава на Римокатолическата църква.

Междувременно стана ясно, че папата е споделил в интервю, че след като е бил избран преди 9 години на поста, той е написал писмо за оставката си, което да бъде използвано, ако някой ден има сериозни и постоянни здравословни проблеми, които биха му попречили да изпълнява задълженията си.

Франциск разказа, че е предал писмото на тогавашния ватикански държавен секретар, кардинал Тарчизио Бертоне.

В интервю през юли за Ройтерс главата на Римокатолическата църква отхвърли спекулациите, че би могъл да подаде оставка съвсем скоро и отново заяви често повтаряната си позиция, че може да подаде оставка един ден, ако здравето му пречи да управлява църквата.

От юли насам Франциск е направил три международни пътувания - до Канада, Казахстан и Бахрейн - и планира да посети Демократична република Конго и Южен Судан от 31 януари до 5 февруари.