Euronews Сега

Папа Франциск в Бахрейн: Първият глава на римокатолическата църква, посетил кралството

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължава четиридневната визита на Папа Франциск в Бахрейн. Той стана първият глава на Римокатолическата църква, който посещава това кралство в Персийския залив. Той пристигна в страната на Арабския полуостров в четвъртък, а поводът на визитата му е междурелигиозен форум, фокусиран върху срещи с представители на исляма.

Папа Франциск призова човешките права да не бъдат нарушавани. Светият отец направи това изявление заради твърденията на неправителствени организации, че в Бахрейн последователите на шиитския ислям са подложени на различни видове дискриминация. Той произнесе реч в двореца "Ас Сахир" в Ауали, на която присъстваха представители на властите, на гражданското общество и на дипломатическия корпус.

 

Изразявам своята признателност за международните конференции и възможностите, които това кралство организира и насърчава. Важни са темите за уважението, толерантността и религиозната свобода. Това са фундаментални теми, признати от Конституцията на страната, която не допуска дискриминация въз основа на пол, произход, език, религия или убеждения.

Папа Франциск, глава на Римокатолическата църква

В Бахрейн папа Франциск се обяви и против смъртното наказание. 

На същото събитие реч държа и бахрейнският крал Хамад бин Иса Ал Халифа. Бахрейн защитава свободата на всички вероизповедания и правото на вярващите "да извършват ритуалите си в местата, отредени за богослужение", изтъкна кралят. Бахрейн е против дискриминацията по религиозен признак, категоричен бе монархът.  

От времето на Арабската пролет насетне Бахрейн редовно е обект на обвинения от страна на неправителствени организации и на международни институции, че подлага на сурови репресии политическите дисиденти и особено тези от тях, които произхождат от шиитската общност.

Членовете на управляващата династия в Бахрейн изповядват сунитския ислям, но по-голямата част от населението са шиити. Това е предизвиквало напрежение в миналото. Католическата общност в страната наброява около 80 000 души.

Подобно на други държави от Персийския залив, Бахрейн е критикуван за спазването на човешките права. Правозащитни организации настояха папата да разгледа въпроса по време на посещението си.