Европа

Гърция дари на Украйна бронирани военни автомобили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Гърция за първата доставка на бронирана военна техника за страната му.

Зеленски се срещна в Киев с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

 

Получихме от Гърция първата партида бронирана техника, която е изключително необходима сега. Обсъдихме сътрудничеството в отбраната, засилването на санкциите срещу Русия, подготовката на специален трибунал за престъплението руска агресия срещу Украйна.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Около 4.5 милиона украинци, повече от 10% от предвоенното население на страната, са останали в четвъртък вечерта временно без ток поради руски атаки. Засегнати са Киев и още 10 области.

 

Руските атаки срещу нашия енергиен сектор, срещу нашите енергийни съоръжения не спират нито за ден. Кривой Рог беше атакуван от ирански дронове. Такъв руски терор трябва да получи – и със сигурност ще получи – мощен глобален отговор. Благодаря на нашите приятели в Съединените щати, които помагат с това.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Руските масирани обстрели постоянно причиняват повреди на електропроводи и електрически подстанции, от които се нуждае Запорожката атомна електроцентрала, за да функционират системите ѝ за безопасност.

Зеленски подчерта още важността на документ, публикуван от международната работна група Йермак-Макфол, в който се говори за "абсолютно необходимите санкции срещу Русия в IT сектора". По думите му тези санкции имат способността "истински да отслабят потенциала на руската агресия".