Euronews Сега

ЕС е осигурил 400 генератора на Украйна и 25 млн. евро помощ за енeргетиката ѝ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

400 генератора за ток е осигурил Европейския съюз на Украйна, за да ѝ помогне да преодолее щетите от руските удари върху енергийната ѝ система. Според Киев 40% от енергопреносна мрежа е засегната или унищожена. Нуждите постоянно растат и Блока е готов да отговори бързо, съобщи говорител на Еврокомисията.

ЕС е осигурил досега за Украйна над 400 генератора за ток заради руските удари по украинската енергопреносна мрежа, съобщи говорител на Европейската комисия.

 

Нуждите постоянно растат и Евросъюзът е готов да отговори бързо. Досега за украинската енергетика Блока е предоставил 25,5 млн. евро. Европейският съюз и Украйна извършват търговия в малки обеми на ток след свързването на електропреносните мрежи, когато войната започна. Всички страни от Общността участват в осигуряването на необходимата подкрепа.

Балаж Уйвари, говорител на ЕК

По неговите думи отговорът на украинските нужди зависи и от наличността на съответните технически средства, затова еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон е в преговори за доставки и от източници извън ЕС, поясни говорителят.

Тя посети Украйна на 1 ноември, за да обсъди с президента Володимир Зеленски, министъра на енергетиката Герман Галущенко и международните партньори незабавната конкретна подкрепа за пострадалия ѝ енергиен сектор.

Постоянните и целенасочени атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура през последните седмици и месеци засегнаха над 40 % от енергийната система на страната.