Свят

Срещата на Г-7: Министрите обсъждат помощта за Украйна и отношенията с Китай и Иран

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Страните от Г-7 са решени да попречат на Русия да умори украинците от глад и студ тази зима, заяви германският външен министър Аналена Бербок. Тя е домакин на срещата на първите дипломати на седемте най-големи икономики, която се провежда в Мюнстер, Германия.

Външните министри от Г-7 обсъждат възможностите за координиране на по-нататъшната подкрепа за Украйна след интензивните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната във всички области.

 

Като партньори от Г-7 ще координираме съвместната си зимна помощ. Подобно на нас, други вече предоставят генератори и пакети за зимна помощ. А нашите съвместни санкции, които приложихме, ще бъдат последвани от съвместни пакети за помощ от партньорите от Г-7. И много, много други държави вече заявиха, че ще се присъединят към тази инициатива.

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

На срещата на външните министри от Г-7 се обсъжда също новата роля на Китай на световната сцена и протестите в Иран. Очаква се в дневния ред да влезе и темата за допускането на китайски инвестиции в терминал на пристанището в Хамбург.

 

Ще говорим и за Китай, особено с оглед да не повтаряме грешките, които направихме в миналото с Русия. Япония като страна от Г-7 продължава да изтъква колко е важно да приемем и да видим, че Китай се е променил през последните няколко години. Той е не само партньор по международните въпроси, но и конкурент и дори в по-голяма степен съперник с оглед на разбирането си за международния ред.

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

Германското председателство на Г-7 осъжда напрежението, което създава Северна Корея с изстрелването на балистична ракета.

Срещата продължава и днес, а Голямата седморка трябва да се увери, че всички членове на групата споделят общи позиции, въпреки че Италия и Великобритания са с нови правителства.  

В Г-7 влизат САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания, Италия и Германия.